❂نجوم❂

هر چی در مورد نجوم می خوای دارم

یوری الکسی‌یویچ گاگارین (به روسی: Юрий Алексеевич Гагарин) فضانورد روسی و متولد ۹ مارس ۱۹۳۴ میلادی (۱۸ اسفند ۱۳۱۲)، نخستین فضانورد جهان بود. یوری گاگارین در روز ۱۲ آوریل ۱۹۶۱ میلادی (۲۳ فروردین ۱۳۴۰) توسط فضاپیمای وُستوک-۱ به فضا رفت و به مدت ۱۰۸ دقیقه مدار زمین را یک دور بطور کامل پیمود. عصر سفرهای فضایی انسان با این پرواز آغاز گشت.


tags:
جمعه 4 مهر 1393برچسب:یوری گاگارین, | | parnia |

نیل الدن آرمسترانگ فضانورد آمریکایی (زادهٔ ۵ اوت ۱۹۳۰ در واپاکونتا، اوهایو، آمریکا - درگذشته ۲۵ اوت ۲۰۱۲ در کلمبوس، اوهایو)، نخستین انسانی است که طی ماموریت آپولو ۱۱ در ۲۰ ژوئیه ۱۹۶۹ (۲۹ تیر ۱۳۴۸) بر کره ماه گام نهاد. وی فضانورد ناسا، خلبان آزمایش‌کننده، مهندس هوافضا، استاد دانشگاه و خلبان نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا بود و در جنگ کره خدمت کرد. نیل آرمسترانگ نخستین انسانی بود که کره زمین را از فضا مشاهده کرد. پس از پایان جنگ، آرمسترانگ به نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا راه یافت و بیش از ۹۰۰ پرواز انجام داد. او فارغ التحصیل دانشگاه پردیو است و تحصیلات خود را در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی تکمیل کرد.


tags:
جمعه 4 مهر 1393برچسب:نیل آرمسترانگ, | | parnia |

 ستاره‌شناسان ناسا می‌گویند سیاره‌ای شبیه به کره زمین را در مسافتی بسیار دور کشف کرده‌اند.

سیارۀ نویافته، حدود پانصد سال نوری از زمین فاصله دارد.

این سیاره که ده درصد از زمین بزرگ‌تر است، توسط تلسکوپ کپلر متعلق به ناسا مشاهده شده است.
 
به گفتۀ ستارشناسان ناسا، به نظر می‌رسد سیاره کشف شده، به دلیل فاصله مناسبی که از ستاره خورشیدی‌ اش دارد، با برخورداری از هوایی نه داغ و نه سرد، حامل حیات باشد.
 
تلسکوپ کپلر اززمان راه اندازی‌اش در سال ۲۰۰۹ تاکنون، ۹۶۱ سیاره جدید را رصد کرده است.


tags:
پنج شنبه 6 شهريور 1393برچسب:حیات در سیارات دیگر, | | parnia |

دراواسط ماه تابستانی مرداد با نگاه کوچکی به آسمان بعد از نیمه شب می توان چندین شهاب رصدکرد!(البته اگر خوش شانس باشید!)بارش شهابی برساووشی10 مرداد شروع و 27 مرداد تمام میشود.نقطه ی نورباران بارش شهابی در ستاره ی آلفای برساووش است و اوج بارش متعلق به 21 مرداد است که بعد از نیمه شب هریک یا دو دقیقه می توان چندین شهاب رصد کرد!این بارش شهابی بسیار زیبا را از دست ندهید،براتون لحظاتی پر از شهاب آرزو می کنم!خنده

 


tags:
شنبه 10 مرداد 1393برچسب:شهاب باران, | | parnia |

من اسامی چندین نرم افزار کاربردی را برای شما نوشته ام. می توانید آن ها را دانلود کنید واز آن ها لذت ببرید.لبخند

stellarium،celestia،keyhan،google earth،nasa world wide،virtaulmoon atlas،cartes du ciel،world wide telescope،sky map32

 


tags:
یک شنبه 12 مرداد 1393برچسب:نرم افزار نجومی, | | parnia |

 کهکشان معروف M31 یا NGC 224 که در صورت فلکی آندرومدا قراردارد. این کهکشان به همراه کهکشان راه شیری دو کهشان مارپیچی بزرگ و اصلی خوشه محلی کهکشانها هستند. این کهکشان نزدیک‌ترین و بزرگترین کهکشان مارپیچی به زمین است. و در فاصله 52/2 میلیون سال نوری قرار دارد. این کهکشان به دلیل  درخشندگی خود همواره نظر ستاره شناسان به ویژه طی یکصد سال گذشته را به خود جلب کرده است. قسمت‌های مرکزی این کهکشان در شرایط دید خوب با چشم غیر مسلح قابل مشاهده است و اندازه ظاهری آن نیز حدود 3× 1 درجه است. قدر آن 4/3 قدر مطلق 4/21- (قدر مطلق کهکشان با روشهای غیر مستقیم 5/20- بدست آمده است) و هسته آن به وسیله دوربین دو چشمی و تلسکوپ بسیار درخشان دیده می شود. این کهکشان اولین بار توسط عبدالرحمن صوفی، ستاره شناس ایرانی به عنوان  یک ابر کوچک معرفی شده است. این کهکشان در سال 1612 زمان کوتاهی بعد از اختراع تلسکوپ توسط سیمون ماریوس مورد بررسی قرار گرفته و تا چند قرن بعد ستاره شناسان آنرا به عنوان تکه‌ای از کهکشان راه شیری و در محدوده آن در نظر می گرفتند.


tags:
یک شنبه 12 مرداد 1393برچسب:آندرومدا, | | parnia |

شهاسنگها تا قبل از اینکه بر زمین سقوط کنند شهابواره نامیده می شوند.سرعت شهابواره ها هنگام مواجهه با زمین همواره از 2/11 کیلومتر در ثانیه(سرعت گریز از میدان گرانش زمین)بیشتر است.این مقدار تقریبا 40 برابر  سرعت صوت است.وقتی شهابواره در ارتفاع 100-120 کیلومتر  است اصطکاک جوی چنان آن را داغ می کند که آتشگویی درخشان پدید می آورد.آنچه از این پس روی می دهد به سرعت،جرم،وسستی ماده شهابواره بستگی دارد.اجرام خیلی کوچک می سوزند وشهاب نام می گیرند.اما ریزترین آنها سالم می مانند وخرده شهابسنگ نامیده می شوند.شهابواره های سست بنیان نرسیده به ارتفاع 80یا90کیلومتری از هم می پاشند ودنباله هایی چندگانه برجای می گذارند.اجرام سختی که بیش از حدود10گرم وزن دارندتولید آتش گویی میکنندوممکن است بخشی از آنها تا ارتفاعات پایین تر دوام بیاورند.اجرام بزرگ تر آتشگویهایی می آفرینند که گاه به درخشانی خورشید اند.


tags:
یک شنبه 12 مرداد 1393برچسب:تشخیص شهاب سنگ از سنگ های معمولی, | | parnia |

از تمام کهکشان ها میزان معینی تشعشع الکترومغنا طیسی سا طع می‌شود. برخی کهکشان ها ، به طرز غیر عادی ، مقادیر زیادی تشعشع تابش می‌کنند. این کهکشانها ، کهکشانهای فعال نامیده می‌شوند. انرزی آنها از منبعی با جرم بسیار زیاد اما به هم فشرده که در مرکز کهکشان فعال قرار دارد تأمین می‌شود.انرژی اغلب بصورت اشعه ایکس ، موج رادیویی و همچنین نور است و میزان انرژی آزاد شده به قدری زیاد است که نمی‌توان تصور کرد ستاره ‌ها آن را به وجود آورده باشند. ستاره شنا سان بر این عقیده اند که تنها جسمی که قادر است این مقدار انرژی را آزاد کند یک حفره سیاه فوق العاده پر جرم است. بنابر این، علت اینکه برخی کهکشان ها از جمله کهکشان خودمان انرژی نسبتا کمی آزاد می‌کنند این است که حفره سیاه مرکزی کوچکی را در میان گرفته‌اند.


tags:
دو شنبه 1 ارديبهشت 1393برچسب:کهکشان های فعال, | | parnia |

به نظر می‌رسد که کوازارها (شبه ستاره ‌ها) هسته فعال کهکشان های دور دست باشند. آنها درخشا نترین ، سریعترین و دورترین اجرام شناخته شده در جهان هستند. کوازارها هما نند ستارگان از سطح زمین به مشابه یک نقطه نورانی خیلی ریز دیده می‌شوند. اگر چه کوازارها فقط به اندازه منظومه شمسی هستند، نور برخی از آنها مسافتی در حدود 10 میلیارد سال نوری را طی می کند تا به ما برسد. ما برای اینکه بتوانیم چنین اجرام دوری را شنا سایی کنیم نیاز به تا بش زیاد نور آنها داریم. تشعشع انرژی بعضی از کوازارها حدود 100 برابر تشعشع کهکشا نهای عظیم است.
با گسترش جهان کوازارها که در لبه خارجی آن قرار دارند بسرعت از زمین فاصله می‌گیرند. دورترین کوازارهایی که قابل رویت حدود 12 میلیارد سال نوری در جهت انتهای قابل مشاهده جهان قرار دارند. بخاطر زمان زیادی که طول می‌کشد تا نور کوازارها به زمین برسد، این کهکشانها ستاره شناسان را قادر می‌سازند تا جهان را در اولین مراحل شکل گیری ، مورد مطالعه قرار دهند. کوازارها فوق العاده درخشان و در عین حال بسیار مهم فشرده می‌باشند. در مقایسه با گستره کهکشان راه شیری که 100000 سال نوری می‌باشد، کوازارها قطری معادل چند روز یا هفته نوری را تشکیل می‌دهند.


tags:
دو شنبه 1 ارديبهشت 1393برچسب:کوازار ها, | | parnia |

تلسکوپ ال‌بی‌تی (در انگلیسی: Large Binocular Telescope) نام بزرگ‌ترین و قوی‌ترین تلسکوپ نوری ساخته شده در جهان است که در ایالت آریزونای آمریکا قرار گرفته‌است. تلسکوپ ال‌بی‌تی دارای یک تلسکوپ دوچشمی است که به اخترشناسان امکان خواهد داد تا کیهان را با جزئیات بیشتر و در اعماق ژرف‌تری جستجو کنند. برخلاف اکثر تلسکوپ‌های امروزی که حاوی یک آینه برای جمع‌آوری نور هستند، تلسکوپ دوچشمی متشکل از دو آینه ۸٫۴ متری است. قدرت تصویربرداری تلسکوپ ال‌بی‌تی در حدود ۱۰ برابر بهتر و واضح‌تر از تصاویر ارسالی از تلسکوپ فضایی هابل است. برای ساخت تلسکوپ ال‌بی‌تی حدود ۱۲۰ میلیون دلار آمریکا هزینه شده و عملی شدن طرح آن به دلیل مشکلات خاص در طراحی قطعات اپتیکی و ساخت آن در حدود ۲۰ سال طول کشیده‌است. دانشگاه آریزونا اداره این تلسکوپ را بر عهده دارد.


tags:
شنبه 30 فروردين 1393برچسب:تلسکوپ های ال بی تی, | | parnia |

البته حتماً می‌دانید که سیاره‌ها به طور کامل گرد و کروی نیستند! با این حال اگر بخواهیم آنها را به طور تقریبی یک کره در نظر بگیریم و علتش را توضیح دهیم نخست بیایید یک سیاره را تصور کنیم؛ یک جرم بسیار بزرگ در فضا که کشش گرانشی زیادی را به واسطه‌ی جرم زیاد خود اعمال می‌کند. حالا اگر این سیاره بزرگ باشد این کشش گرانشی با شدت بیشتری به طرف هسته‌اش وارد می‌شود. در حقیقت شکل کره، طبیعی‌ترین و پایدارترین شکل است که یک جرم بسیار چگال به واسطه‌ی گرانش اولیه‌‌‌‌ی خودش می‌تواند در فضا پیدا کند. معمولاً اگر قطر یک جرم بیش از حدود ۷۰۰ کیلومتر باشد، جرمش آنقدر گرانش ایجاد می‌کند که بتواند بر مقاومت شکل طبیعی و اولیه‌اش غلبه کند و حالت کروی به آن بدهد.

این در حالی است که بسیاری از اجرام در منظومه‌ی شمسی که در رده‌ی سیارک‌ها قرار می‌گیرند، به دلیل نداشتن جرم کافی اصطلاحاً به وضعیت تعادل هیدرواستاتیک که موجب کروی شدن شکل یک سیاره می‌شود نرسیده‌اند و با قطری در حدود کمتر از ۵۰۰ کیلومتر شکل غیر کروی و سیب‌زمینی مانند دارند. معمولاً هر چه اجرام کوچک‌تر و کم‌جرم‌تر باشند احتمال این‌که یک شکل غیر کروی یا حتی گوشه‌دار داشته باشند بیشتر می‌شود.

در مقابل یک سیاره‌ی پر جرم یا حتی یک سیارک، بدیهی است که یک سحابی که در حقیقت ابری است متشکل از عناصر گازی سبک که عمده آن‌ها معمولاً هیدروژن است، تراکم بسیار کمی در واحد حجم دارد. به عبارت دیگر یک سحابی به دلیل گستردگی بسیار زیاد و تعداد بسیار ناچیز اتم‌هایش در واحد حجم، هرگز آنقدر جرم لازم را پیدا نمی‌کند که بتواند با ایجاد کشش گرانشی به سوی مرکزش شکل کروی را بیابد. مگر آن‌که به دلیل تراکم‌های موضعی احتمالی، حالتی در آن ایجاد شود که بتواند به مرور وسعت و حجمش را کوچک‌تر کند و شرایط به وجود آمدن یک پیش ستاره و متعاقب آن یک ستاره در مرکز سحابی طی چندین میلیون سال بسته به جرم اولیه‌ی سحابی ایجاد گردد؛ درست مشابه اتفاقی که طی آن خورشید و منظومه‌ی شمسی ما به وجود آمد.

حالا همین خورشید و سیارات منظومه‌ی شمسی خودمان را در نظر بگیرید که از یک سحابی که به آرامی در حال چرخش بوده است حدود ۵ میلیارد سال پیش تشکیل شده‌اند. چرخش اولیه‌ی این ابر موجب شده است که ذرات تشکیل‌دهنده‌ی ابر با گذر زمان و بر اثر نیروی گریز از مرکز و نیروی گرانشی که از مرکز توده گاز وارد می‌شود روی صفحه‌ای که در مرکز آن خورشید و در اطرافش سیارات دیگر شکل گرفته است توزیع شود. در مورد چگونگی ایجاد شکل صفحه‌ای در کهکشان‌ها یا شکل صفحه‌ای حلقه‎های زحل نیز همین روند کمابیش صادق است. 

 

tags:
شنبه 30 فروردين 1393برچسب:چرا سیارات کروی اند ولی سحابی ها نه؟, | | parnia |

«طوفان خورشیدی» (یا طوفان مغناطیسی) واژه­‌ای عام است و گاهی به­‌سبب معنای وسیعی که دارد کمی ابهام­‌آمیز به­‌نظر می­‌رسد. از این­‌رو بهتر است از دو دیدگاه مختلف به موضوع طوفان­ خورشیدی بپردازیم.

در یک دیدگاه که بیشتر مورد توجه دانشمندان است، هر پدیده­‌ی انفجاری یا فورانی با منشاء مغناطیسی که در جّو خورشید رخ می­‌دهد و به آزاد شدن انرژی فراوان می­‌انجامد طوفان خورشیدی یا طوفان مغناطیسی نامیده می­‌شود. با این تعریف اتفاقات مختلف مانند زبانه­‌های پرانرژی، شراره­‌ها، فوران­‌های تاجی ماده و باد خورشیدی همگی به­‌نوعی طوفان خورشیدی به­‌حساب می­‌آیند (واژه­‌ی طوفان خورشیدی با این تعریف سازگاری بیشتری دارد).

از سوی دیگر تعریفی که عموماً پذیرش بیشتری دارد اندکی با دیدگاه اول متفاوت است. به­‌دنبال رخ دادن پدیده­ای انفجاری در خورشید، باد خورشیدی با سرعت و شدت بیشتری می­‌وزد و ذرات باردار پرانرژی را روانه­ی فضای منظومه­‌ی شمسی می­‌کند. وقتی این ذرات به زمین می­‌رسند و با میدان مغناطیسیِ آن برهم­‌کنش می­‌کنند، طوفان خورشیدی رخ می‌­دهد. بر این اساس وقوع پدیده­ای مانند شفق قطبی به­‌معنی رخ دادن طوفان خورشیدی است و نشانه‎‌­ای از فعالیت مغناطیسی خورشید در یکی دو روز قبل است. برای این نوع پدیده‌­ها خوب است از اصطلاح طوفان ژئومغناطیسی استفاده کنیم.

شدیدترین نمونه­‌ی ثبت‌­شده‌­ی این طوفان‎­ها در سال ۱۸۵۹/۱۲۳۸ رخ داد. در آن پدیده که به طوفان کارینگتون معروف شد، چنان سیل عظیمی از ذرات روانه‌­ی مغناط‌­یس کره‌­ی زمین گردید که شفق قطبی حاصل از آن از نزدیکی عرض‌­های استوایی نیز دیده می‌­شد.

طوفان خورشیدی بسته به شدتی که دارد می‌­تواند پیامدهای مختلفی داشته باشد. مثلاًً بر سیستم­‌های ارتباط مخابراتی، موقعیت­‌یابی و ناوبری اثر مخرب دارد. بر عملکرد ماهواره­‌های اطراف زمین تأثیر دارد و حتی می­‌تواند برای فضانوردان یا موجودات زنده، مثلاً برای پرندگانی که از میدان مغناطیسی زمین برای جهت­‌یابی استفاده می­‌کنند، خطرناک باشد. ارتباطات رادیویی که با استفاده از لایه­‌ی یونوسفر اطراف زمین برقرار می­‌شود به­‌راحتی در اثر وقوع طوفان خورشیدی دچار اختلال می‌­شود. علاوه‌­بر این‌ها، افزایش شدت تابش‌­های خورشید در محدوده‌­ی پرتوهای پرانرژی اثرات منفی بر سلامتی انسان دارد.




tags:
شنبه 30 فروردين 1393برچسب:طوفان های خورشیدی, | | parnia |

بیشتر مردم فکر می‌کنند در تابستان زمین به خورشید نزدیک‌تر است و از این رو علت گرم و سرد شدن هوا در طول سال را به دور و نزدیک شدن زمین از خورشید نسبت می‌دهند.این فرض می‌توانست وقتی صحیح باشد که در فصل تابستان تمام قاره‌های زمین تابستان را تجربه کند. می‌دانید که وقتی ما در ایران که در نیم‌کره‌ی شمالی زمین ساکن هستیم فصل تابستان را سپری می‌کنیم، مردم نیم‌کره‌ی جنوبی زمین مثل ساکنان کشورهای استرالیا و برزیل و آفریقای جنوبی، فصل زمستان را تجربه می‌کنند و برعکس وقتی زمستان به ایران می‌رسد آن‌ها طعم گرمای تابستان را می‌چشند. بنابراین وقتی این پرسش را مطرح می‌کنیم که «آیا در تابستان زمین به خورشید نزدیک‌تر است؟» باید مشخص کنیم منظورمان تابستان نیم‌کره‌ی شمالی است یا جنوبی!نکته‌ی جالب این‌جا است که در حال حاضر زمین در تابستا­­ن‌های نیم‌کره‌ی شمالی از خورشید دورتر و در زمستان­‌های نیم‌کر­ه‌ی شمالی به خورشید نزدیک‌تر است!! به عبارت دیگر شاید صحیح‌تر باشد که بگوییم در روزگار ما، وقتی نوبت تابستان نیم‌کره‌ی جنوبی زمین می‌رسد، زمین به خورشید نزدیک‌تر می‌شود. مثلاً امسال (سال ۱۳۹۱ هجری خورشیدی) زمین در روز ۱۵ تیر به دورترین فاصله از خورشید رسید و در این حالت ۱۵۲۰۹۲۴۲۵ کیلومتر از خورشید فاصله گرفت. در حالی‌که در ۱۳ دی همین سال در نزدیک‌ترین فاصله از خورشید قرار گرفت و در این زمان فاصله‌اش به ۱۴۷۰۹۸۱۶۱ کیلومتری از خورشید رسید.پس می‌بینید آن‌چه باعث تفاوت فصول می‌شود ارتباطی با دوری و نزدیکی از خورشید ندارد.علت پیدایش فصول بر می‌گردد به انحراف محور قطبین زمین از راستای قائم که حدود ۲۳/۵ درجه است و سبب می‌شود که در گردش زمین به دور خورشید در طول یک سال، تغییر زاویه‌ای در تابش خورشید نسبت به مناطق مختلف زمین به وجود بیاید. همین موجب به وجود آمدن تفاوت دمایی و تفاوت در میزان بارش باران و نهایتاً دگرگونی فصل‌ها می‌شود.

 

tags:
شنبه 30 فروردين 1393برچسب:فاصله ی زمین تا خورشید, | | parnia |
دوره ی کیهانی

این دوره با بررسی های هابل در قرن نوزدهم آغاز شد . هابل ٬ اجرام غیر ستاره ای که مسیه لیست کرده

بود بررسی کرد و مشاهده کرد که بعضی از این اجرام که به آنها سحابی می گفتند ٬ واقعا سحابی نبودند و

فاصله شان خیلی بیشتر از جرمهایی بود که تا آن زمان می شناختیم و متوجه شد که اینها در کهکشانهای

دیگری هستند و در واقع کهکشان ما که خورشید به آن تعلق دارد تنها یکی از کهکشان های بسیاری است

که برخی بزرگتر از کهکشان ما و بعضی کوچک ترند .

نابغهٔ نظری بزرگی که در ذهن عامهٔ مردم بیش از همه با این دوره ارتباط داده میشود ، دکتر آلبرت انیشتن

  ( 1955-1879 ) است ( هر چند که او در درجهٔ اول یک فیزیکدان و ریاضی بود ). کیهان شناسی و اختر

فیزیک سخت به نظریهٔ نسبیت او متکی اند . در این دورهٔ نجومی است که ما زندگی میکنیم و تاپایان ان راه

درازی درپیش است .
 
دوره ی کهکشانی

می توان گفت که نجوم جدید با این دوره آغاز می گردد . کوپرنیک نشان داد که زمین ، نه تنها مرکز جهان

نیست ، بلکه فقط یکی از سیاراتی است که به دور خورشید مرکزی می گردد . معلوم شد که زمین که به

هیچ روی منحصر به فرد نیست ، سیاره ای کاملا معمولی است که به طرزی معمولی ، حرکاتی معمولی دارد .

در حقیقت آشکار شد که خورشید مرکزی خود ستاره ای از ستاره های بیشمار آسمان است ، یکی از

بیلیونها ستاره ی مشابه حول و حوش ماست که برخی بزرگتر و بعضی کوچکتر از خورشید ، برخی سنگینتر

و بعضی سبکتر از آن هستند .

در این دوره روش مطالعه پیوسته علمی تر شد و انگیزه ی اصلی آن میل به شناخت و فهم قوانین بنیادی

حاکم بر حرکت اجرام آسمانی و توضیح چیزهائی که چشم می دید بود .

دوره ی زمین مرکزی

منجمان نخستین معتقد بودند که زمین باید در مرکز جهان باشد ، و فرض می کردند که خورشید ، ماه و

ستارگان به دور زمین ساکن می گردنند . علاقه ی آنان که به معنای امروزی کلمه ی چندان علمی نبود ، به

طور عمده معطوف بود به مسائل علمی ، به رابطه ی واقعی یا فرضی رویدادهای آسمانی یا حوادث زمینی

وبه جستجوی آسمان به خاطر یافتن نشانه هائی سعد و نحس (مبارک و بد شگون)

با وجود این ، کشفهای برجسته ای در این دوران صورت پذیرفت . گاهشماری با دقت زیاد رشد کرد . دایرة

البروج - مسیر ظاهری خورشید از میان ستارگان - به دقت تمام تعریف شد . دوره ی کامل کسوف و خسوف

تعیین گردید . وحتی در قرن دوم پیش از میلاد به حرکت محور زمین پی برده شد .

 


tags:
شنبه 30 فروردين 1393برچسب:نجوم, | | parnia |

رده جدیدی از اجرام منظومه شمسی که توسط انجمن بین المللی ستاره شناسی در سال 2008 میلادی

تعریف شده است .بطور کلی سیاره‌ی کوتوله به جسمی گفته می‌شود که چهار شرط زیر را داشته باشد:

- در مداری به دور خورشید بگردد.

- جرم کافی برای رسیدن به تعادل هیدرواستاتیک داشته باشد و شکل آن تقریبا" کروی باشد.- توانایی پاکسازی اجرام موجود در اطراف یا نزدیکی مدار خود را نداشته باشد. - قمر جسمی دیگر نباشد.

 اعضای این گروه تا سال ۲۰۰۸ پلوتو٬ اریس ،سرس ،ماکه ماکه و هاوومی هستند. تعداد بیش‌تری جرم نیز

نامزد عضویت در این گروه هستند که برای عضویت قطعی آن‌ها بررسی‌های بیش‌تری نیاز است.

تعدادی از این اجرام که دارای خواص پلوتو مانند هستند در رده پلوتویید ها جای می گیرند. گفتنی است

بعضی از سیاره های کوتوله جزء اجرام ترانس نپتونی هم بحساب می آیند.


tags:
شنبه 30 فروردين 1393برچسب:سیاره ی کوتوله, | | parnia |

عطارد وزهره قمر ندارد ولی زمین یک قمر به نام ماه دارد به قطر 3659 کیلومتر وسیاره ی مریخ دوقمر دارد

فوبوس با 12 کیلومتر قطر و دیموس هم 8 کیلومتر قطر دارد مشتری 63 قمر دارد که 47 قمر بی نام وقمر

های کارم متیس سینوب لیسیتیا انانک لدا آدرستیا الادا پاسیفا آملتیا هیمالیه تب یو یروپا کالیستو گانیمد را

شامل می شود.زحل 60 قمر دارد 36 قمر بدون نام و سیارنک هلن آلبیوریکس اطلس یان تلستو پالیاک کالیپسو یمیر کیو1

ناروس ایجیراک اریاپو پرومتئوس پاندورا فوئب انسلادوس جانوس اپیماتئوس میماس های پریون انکلادوس رئا

لیتوس دیان تتیس تیتان است

اورانوس دارای قمر هایی به نام اوفلیا -کوردلیا - ستبوس- پروسپرو - پردیتا- مب - استفانو - کاپید -

فرانسیسکو - فردینانو - ماز گریت - ترینکولو- کالپبان - ژولیت - بلیندا - کرسیدا -روزالیند - دسدیمونا- بیانکا -

سیکوراکس - پاک - پورتیا - میراندا - تیتانیا - اوبر نون - آمبریل و آوریل

ونپتون دارای 8 قمر به نام های صامنا تالاسا لاریسا گالاتیا دزپینا پورتئوس نرئید و تریتون می باشد

پلوتون دارای 3 قمر میباشد به نام های نیکس هیدرا وشارون وقمر آریس به نام 20051/sاست

آریس دارای قمری به نام دسیمونیا است


tags:
شنبه 30 فروردين 1393برچسب:اقمار سیارات, | | parnia |

شاتل فضایی آمریکا که اولین بار در سال ۱۹۸۱ پرتاب شد. نخستین سفینه قابل استفاده مجدد جهان بود. سه بخش اصلی آن مدارپیما، موشکهای تقویت کننده، و مخزن بیرونی سوخت (تنها مخزن سوخت آن که بعد از هر مأموریت قابل استفاده نیست) می‌باشد. کاشی‌های ویژه مقاوم در برابر گرما مانع از سوختن مدارپیما به هنگام بازگشت به جو زمین می‌شوند. بازوی قابل کنترل از راه دور تعبیه شده در مخزن محموله مدارپیما، می‌تواند ماهواره‌ها را در فضا قرار دهد؛ و همچون سکویی ثابت برای کار فضانوردان عمل کند.
پس از فضاپیماهای مرکوری، جمینی و آپولو (که ماه را فتح کرد)، آمریکایی‌ها به سراغ سفینه‌های رفت و برگشتی رفتند و بدین سان، شاتل‌های فضایی متولد شدند. شاتل‌ها تا ۷ مسافر و ۲۵ تن تجهیزات را در خود جای می‌دهند و زمان طولانی‌تری را در مدار زمین به سر می‌برند. آن‌ها همچنین به یک بازوی روباتیک مجهز هستند که به کمک آن می‌توانند ماهواره‌ها را به دام انداخته، اقدامات لازم را در مورد تعمیرات یا انتقال آن صورت دهند.


tags:
شنبه 30 فروردين 1393برچسب:شاتل فضایی, | | parnia |

شهاب ها اجرام کوچک جامدی(بشتر به اندازه شن)اندکه فضارادرمی نوردند و اکثر آن ها در همان مدارهایی حرکت می کنند که در اشغال ستاره های دنباله دار است.مطالعه ی مواضع و حرکت های آن ها حاکی از آن است که شهابوارها بقایای ستاره های دنباله داری اند که بخش بزرگی از جرم خود را ضمن عبورهای متوالی از نزدیکی خورشید از دست داده اند.اندک زمانی پس از از مرگ دنباله دار این ذرات که جاذبه گرانشی شان توان آن را ندارد که انسجام و پیوستگی آن ها را به یک دیگر سبب شود اجتماع به هم فشرده ای را به وجود می آورند که"کپه ی سنگ ریزه های متحرک" توصیف خوبی از آن است.این اجتماع را کپه می نامیم.

 


tags:
شنبه 30 فروردين 1393برچسب:شهابواره ها, | | parnia |

google gravity

بر روی لینک بالا کلیک کنید و در گوگل سرچ کنید.


tags:
جمعه 29 فروردين 1393برچسب:گوگل, | | parnia |

تاریخچه تلسکوپ فضایی هابل

این تلسکوپ به نام اختر شناس آمریکایی ، ادوین هابل که در دهه 1920 به دو کشف عمده در اختر شناسی نایل آمد. نام گذاری و عملا تمام کهکشهانها در حال دور شدن از ما هستند (یعنی عالم در حال انبساط است). کشف اخیر به مفهوم مهبانگ به عنوان سرآغاز انبساط عالم منجر شد. در طرح اصلی که به درستی برای HST1 در نظر گرفته شده‌اند، عبارتند از مطالعه کهکشانها و مطالعه مهبانگ.

 


tags:
شنبه 23 فروردين 1393برچسب:تلسکوپ فضایی هابل, | | parnia |

در خصوص پیدایش سیارک‌ها باور بر این است که برخی از سیارک‌هایی که ما در کمربند سیارک‌ها (که بین

مدار مریخ و مشتری‌اند) می‌شناسیم، و قطری حدود ۱۲۰ کیلومتر به بالا دارند، همانند سایر سیارات شروع

به شکل گرفتن کرده‌اند. اما از آن‌جایی که در مسیرشان ماده به اندازه‌ی کافی وجود نداشته که با آن‌ها

به کند،به حدکافی بزرگ و پرجرم نشده‌اند. به همین علت کوچک باقی مانده‌اند و گرانششان آن‌قدر نبوده

است که بتوانند مابقی اجرام را از مسیرشان پاک نمایند. مثل سرس یا وستا که نتوانستند به حد کافی

بزرگ شوندکه همین دلیل به آن‌ها سیارات کوتوله می‌گویند، هرچند بعضی‌ها هنوز آن دو (و به خصوص

وستا) را جزو سیارک‌ها به حساب می‌آورند.

 


tags:
شنبه 23 فروردين 1393برچسب:سیارک, | | parnia |

خورشید ما که 5 میلیارد سال پیش از ابری از غبار -که بقایای انفجار یک ابرنواختر بود ، به وجود آمد.

خورشید پس از به وجود آمدنش ،بلافاصله و با سرعت خیلی زیاد شروع به چرخیدن به دور خودش کرد:

1- این توده گرم شد و نور فرمز رنگی ظاهر شد.

2- توده ی ابر به تدریج در مرکز خودش جمع شد.

3- مرکز این توده بسیار داغ و سوزان بیش از پیش شروع به چرخیدن کرد و سرانجام خورشید شکل

گرفت.غبار ها و گاز ها همچنان اطراف خورشید به چرخیدن ادامه دادند.

 


tags:
شنبه 23 فروردين 1393برچسب:پیدایش خورشید,, | | parnia |

هر روزتان نوروز

                      نوروزتان پیروز

 

 عید را به همه ی شما تبریک عرض می نمایملبخند

 

 کمی در باره ی نوروز بدانیم....


tags:
چهار شنبه 28 اسفند 1392برچسب:نوروز, | | parnia |

وووووووووووووووووووووووواااااااااااااااااااااااااااااااااااااااای

خسته شدم از بس نظر تبلیغاتی خوندم هه ی این سایت هی اون سایت لطفا لطفا لطفا جون هرکسی دوس دارین نظر درمورد وبلاگ بزارییییییییییییییییییییییییییینفریادفریادااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااا

نمونشم تو ادامه مطلب اااااااااااااااااااااااااااااااااااااااافریادفریاد


tags:
یک شنبه 6 مهر 1388برچسب:نظرات , | | parnia |

یک سحابی سیاره‌نما از گاز و پلاسما تشکیل شده‌است این نوع سحابی‌ها پس از مرگ ستارگان به وجود می‌آیند.مدت عمر این سحابی‌ها کوتاه و حدود ده هزار سال در مقابل با عمر چند میلیون سالهٔ ستاره است.در مدت چند ده هزار سال، سحابی‌های سیاره‌ای در محیط بین‌ستاره‌ای محو شده، ستاره‌ی مرکزی آن‌ها سرد، و به کوتوله سفید تبدیل می‌گردد. قطر ظاهری کوچک‌ترین سحابی شناخته شده تنها چند ثانیه قوسی است؛ در حالی که در بزرگ‌ترین آن‌ها، مانند سحابی مارپیچ، ممکن است به یک درجه برسد. برآورد می‌شود که تعداد کل سحابی‌های سیاره‌ای در کهکشان راه شیری،۵۰۰۰۰ باشد. تاکنون حدود ۲۰۰۰ سحابی سیاره‌ای رصد شده است.جوانترین سحابی سیاره‌ای مشاهده شده سحابی پرتوماهی است.


tags:
شنبه 26 بهمن 1392برچسب:سحابی سیاره نما, | | parnia |

گرچه انسان هزاران سال است که به مطالعه آسمان ها و کیهان پرداخته، اما هنوز اطلاعات بسیار اندک و ناچیزی پیرامون فضا و جهان اطراف خود دارد. همچنان که در راستای افزایش دانش و آموخته های خود گام برمیداریم، هر روزه با مسائل شگفت آور جدیدتری آشنا می شویم و این درحالیست که برخی از آنها بسیار پیچیده و گیج کننده می باشند. در ادامه این مقاله به مجموعه ای از شگفت انگیزترین، جالب ترین و عجیب ترین حقایق نجوم و دانش ستاره شناسی اشاره خواهیم نمود.


tags:
شنبه 26 بهمن 1392برچسب:واقعیت های نجومی, | | parnia |

غول سرخ یک ستاره بزرگ و درخشان است که در مرحله دوم عمرش به سر می‌برد همجوشی هسته‌ای در لایه بیرونی مرکز این ستاره اتفاق می‌افتد.هسته این ستارگان بسیار فشرده از جنس هلیوم است و دمای سطح آنها کم می‌باشد حدود ۵۰۰۰ درجه سانتی گراد است.


tags:
جمعه 25 بهمن 1392برچسب:غول سرخ, | | parnia |

سیارک‌ها (Asteroids، minor planets) سیارات بسیار کوچکی هستند که از صخره و فلز ساخته شده‌اند. سیارک‌ها معمولاً اجسام نامنتظمی هستند و بر گرد خورشید حرکت می‌کنند.. هزاران سیارک در منظومه خورشیدی ما وجود دارند. بسیاری از آنها میان مدار بهرام (مریخ) و مدار هرمز (مشتری) قرار گرفته‌اند و گرد خورشید می‌گردند. دسته‌ای دیگر از آنها در مکان‌های دیگر منظومه خورشیدی یافت می‌شوند. به نظر می‌رسد علت اینکه اغلب آن‌ها در فاصلهٔ مریخ و مشتری دیده می‌شوند این است که احتمالاً در مدار بین این دو سیاره، سیارهٔ دیگری نیز وجود داشته است که به علت جاذبهٔ شدید مشتری متلاشی شده است و سیارک‌ها پدید آمده باشند.به سیارک‌هایی که بر اثر نیروی گرانش سیاره‌ها در مداری گیر افتاده باشند «سیارک اسیر» می‌گویند. در این صورت سیاره مزبور به گرد سیاره بزرگ‌تر می‌گردد.نزدیک‌ترین سیارک به زمین، توتاتیس نام دارد.

 


tags:
جمعه 25 بهمن 1392برچسب:سیارک ها, | | parnia |

 ستارگانی که روی استوای آسمانی قرار دارند، 12 ساعت بالای افق و 12 ساعت زیر خط افق هستند و از شرق طلوع و در غرب غروب می کنند.

ستارگانی که بالای استوای آسمانی قرار دارند، در نقطه ای بین شمال و شرق طلوع و در نقطه ای بین شمال و غرب غروب می کنند.این ستارگان بیش از 12 ساعت بالای افق هستند.

بنابر این 3 دسته ستاره داریم، که البته این ها به عرض جغرافیایی منطقه ارتباط دارند :

1 . ستارگان دور قطبی که همواره بالای افق هستند و غروب نمی کنند.

2 . ستارگانی که طلوع و غروب دارند.

3 . ستارگان ابدی الخفا(ستارگان دور قطبی جنوب) .


tags:
جمعه 25 بهمن 1392برچسب:ستارگان, | | parnia |

در بسیاری از مناطق فضای میان ستاره ای ابرهای بزرگی از گاز و غبار وجود دارند که آنها را سحابی  (به معنای ابر) می نامند.سحابی ها محل تولد ستارگان هستند.

 


tags:
پنج شنبه 24 بهمن 1392برچسب:سحابی, | | parnia |

حتماً شنیده‌اید 65 میلیون سال پیش چه بر سر حاکمان قبلی زمین آمد. بسیاری از دانشمندان انقراض دایناسورها را در نتیجهٔ برخورد یک سیارک یا دنباله‌دار با زمین و عواقب پس از آن برخورد می‌دانند. حادثهٔ چلیابینسک روسیه که چند ماه پیش سروصدای

زیادی در رسانه‌های گوشه و کنار جهان کرد، به‌وضوح به ساکنان فعلی کرهٔ خاکی گوشزد کرد که همیشه آن‌قدر خوش‌اقبال نیستند که یک شهاب‌سنگ به محلی خالی از سکنه در تانگوسکای سیبری برخورد کند و با نیرویی معادل 40 میلیون تُن تی‌ان‌تی فقط

2,000 کیلومتر مربع جنگل را بسوزاند و هزار گوزن بخت‌برگشته را بکشد. آیا می‌شود از این دست بلایا در امان بود؟ آیا می‌توانیم برخورد یا عبور سیارک‌ها و شهاب‌سنگ‌ها را پیش‌بینی کنیم؟

گروه جستجوی سیارک توسط «همکاری بین‌المللی تحقیقات نجومی» با همکاری 17 مرکز تحقیقاتی و دانشگاه و گروه و رصدخانه برگزار و هدایت می‌شود. هرساله 500 گروه داوطلب از 60 کشور دنیا در این برنامه شرکت می‌کنند. شرکت‌کنندگان مشاهدات

مهمی از اجرام نزدیک‌به‌زمین انجام می‌دهند و گاهی از کمربند اصلی سیارک‌ها سیارک کشف می‌کنند.


tags:
پنج شنبه 24 بهمن 1392برچسب:کاشفان, | | parnia |

کِرمچاله در فیزیک یک پل میانبر فرضی در فضا و زمان است.کرمچاله‌ها ساختارهای فضازمانی پل مانندی هستند که دو گسترهٔ جدا از یک فضازمان یا دو فضازمان جدا از هم را به یکدیگرپیوند می‌دهند. کرمچاله‌ها مسافت و زمان بایسته برای رسیدن از یک نقطه به نقطهٔ دیگر را کوتاه و آسان می کنند.

 


tags:
پنج شنبه 24 بهمن 1392برچسب:کرمچاله, | | parnia |

دنباله‌داریک گلولهٔ برفی کیهانی است که از گاز های منجمد،سنگ و گردوغبار ساخته‌شده و تقریباً به اندازهٔ یک شهر کوچک است.ساختار دنباله‌دار شامل سه بخش هسته، گیسو و دم است. هسته بخش مرکزی آن است و از گرد و غبار و گاز و یخ ساخته شده‌است. وقتی که دنباله‌دار نزدیک خورشید می‌شود، یخ‌های موجود در هستهٔ آن تبخیر می‌شود و تبدیل به ابر بزرگی پیرامون دنباله‌دار می‌شود که گیسو نام‌دارد. نیروی مغناطیسی بسیار قوی است و طناب‌ها، گره‌ها و نوارهایی تولید می‌کند که دم یونی را از دم گرد و غباری جدا می‌کند.

 


tags:
چهار شنبه 23 بهمن 1392برچسب:ستارگان دنباله دار, | | parnia |

خوشه های کهکشانی مجموعه ای  از کهکشان ها می باشند . اندازه آنها بین 3تا 30 میلیون سال نوری است . کهکشان ما به همراه 20 کهکشان دیگر عضو مجموعه ای به نام محلّی می باشد .

خوشه های کهکشانی به دو گونه ی فقیر و غنی تقسیم می شوند .خوشه های فقیر مانند ، محلی ، تعداد بسیار کمی کهکشان را در خود جا داده اند. (20 تا 30 عضو) ، اما خوشه های غنی بیش از هزار عضو دارد مانند خوشه ی کهکشانی سنبله که از 2500 عضو تشکیل شده است.


tags:
چهار شنبه 23 بهمن 1392برچسب:ابر خوشه های کهکشانی, | | parnia |

خوشه کهکشانها و تعدادی از گروهای شناخته شده آنها ٬ جزیی از اجرام جهان هستند.یک خوشه کهکشانی از سه بخش تشکیل شده است؛ کهکشان هایی که دارای میلیاردهاستاره ند،گازداغ بین کهکشان‌ها وماده تاریک، ماده‌ای با هویتی مرموز که بیش‌ترین جرم کهکشان را تشکیل می‌دهد.اندازه آنها از ابعاد کوچک مانند خوشه کهکشانی محلی با ۲۰ الی ۳۰ عضو شروع می شد و تا خوشه‌های کهکشانی کروی شکل تا دهها هزار عضو ادامه می‌یابد.


tags:
چهار شنبه 23 بهمن 1392برچسب:خوشه های کهکشانی, | | parnia |

جهان از کهکشانها که توده های بسیار بزرگی از ستارگان ،گاز و غبار هستند، تشکیل یافته است. کهکشانها که چندین میلیون تا هزار میلیار ستاره را در بر میگیرند،بیشترین جرم قابل مشاهده جهان را در خود دارد وبیشترین جرم هر کهکشان نیز در ستارگان آن

کهکشانها شکلهای مختلفی دارند، برخی همانند کهکشان محلی ما (راه شیری ) مارپیچی میله ای هستند. برخی بی نظمند، ولی ساختار بیشتر آنها منظم و یکنواخت است. اخترشناسی به نام هابل ، برای نخستین بارکهکشانها را رده بندی کرد.این رده بندی بر مبنای نمای ظاهری کهکشانهاست وگرچه تکامل آنها را نشان نمی دهد ، ولی به شناخت ما از تکامل کهکشانها کمک زیادی کرده است. هابل کهکشانها را به سه نوع اصلی تقسیم کرد:بیضی ، مارپیچی، بی نظم.

جهان از بیلیون‌ها کهکشان تشکیل شده است که هر کدام از آنها از بیلیون‌ها ستاره، گرد و خاک و گاز تشکیل شده است، که همه‌ی اینها به وسیله‌ی نیروی گرانشی در کنار هم دیگر قرار می‌گیرند.

کهکشان‌ها در سراسر عالم پراکنده شده‌اند، و دارای اندازه‌ی بسیار بسیار بزرگی هستند. باید توجه داشت که تمام کهکشان‌ها شبیه یک دیگر نیستند و هر کدام از آنها شکلی مخصوص به خود دارند.مانند شکل زیر:

All-galaxy3.jpg


tags:
چهار شنبه 23 بهمن 1392برچسب:کهکشان ها, | | parnia |

منظومه ی شمسی ما از یک ستاره،هشت سیاره،یک سیاره ی کوتوله و تعداد زیادی سیارک و دنباله دار تشکیل شده.حالا می خواهم درمورد آن ها توضیح مختصری بدهم.خنده


tags:
دو شنبه 30 دی 1392برچسب:منظومه ی شمسی, | | parnia |

سیاهچاله ها عجیب ترین اجسام کیهان اند که به درستی چنین نام گرفته اند؛زیرا هیچ نوری از آن ها فرستاده نمی شود که اطلاعاتی به دست دهد.


tags:
پنج شنبه 26 دی 1392برچسب:سیاهچاله ها, | | parnia |

ستارگان آنقدر دور هستند که طول عمر انسان برای مشاهده حرکات آنها نسبت به یکدیگر با چشم کافی نیست.چنین به نظر می آید که آنها در  آسمان محکم میخ شده اند یاثابتند وبه این خاطر بر خلاف سیاره ها که متحرکند ثوابت نامیده می شوند.وضعیت آنها در آسمان نسبت به یکدیگر همواره شکل های ثابتی را می سازند که به آنها صورتهای فلکی گفته می شود.


tags:
پنج شنبه 26 دی 1392برچسب:ستارگان, | | parnia |

سلام؛به وبلاگ من خوش آمدید.

امیدوارم با خواندن این وبلاگ بر اطلاعات علمی شما اضافه شود.

 


tags:
چهار شنبه 25 دی 1398برچسب:خوش آمدید!, | | parnia |
BiDel Them